Flemming's

Flemming's "BLOG" om pil og frø

Skriv om pileflet eller om "frø af gamle danske planter". Hjælp med at bevare de gamle sorter for eftertiden.

Juli 2016

BlandetOprettet af Flemming Pedersen søn, juli 31, 2016 23:38:56

Den høje stangbønne, "Kjems`pea bean" har det rigtigt godt i år.

Det nye drivhus venter stadigt på glasset.

Henry Petersens høje ært er den ært der har trives bedst hos mig i år, det er en af de mange høje familieærter, Frøsamlerne har fået den overdraget og vi sørger for at dyrke den, så den ikke forsvinder, men bliver bevaret for eftertiden. Der følger en fin historie med ærten.

Min morfar Henry Petersen, havde de høje ærter i sin kolonihave på Engvasen i vejle, og Vagn og Albekka Henriksen, der havde kolonihave over for, havde også ærterne. Min morfars blev stjålet et år, og året efter gik der utøj i dem. I 1994 købte min søster og jeg Vagns og Albekkas have, og ærterne fulgte med. Vagn havde været ude fr stort set det samme som min morfar, men havde givet nogle ærter væk til en nevø i Aalborg, som så fik ærterne retur fra, da hans egne var væk. Vi kalder ærterne "de høje ærter" eller "morfars ærter", og historien om ærterne er, at det er en østriger, der har haft dem med hjem fra Amerika for nok 50 år siden. Desværre kender jeg ingen der kan verificere historien, da de alle er døde. Ud over min morfar så havde Erik Jensen (Ømkulevej i Vejle) også ærterne. Erik, som er en gammel mand, har fortalt mig, at han har ærterne fra sin nabo Henning, som nu er død. Henning havde fået ærterne af en, der arbejdede på Schweizers bogtrykkeri nede i byen. Erik kalder dem for "Amerikanere", og han siger også, at det nok er 50 år siden han fik dem. Erik kente ikke historien om, at det var en østriger, der havde taget dem med hjem fra Amerika. Erik H.C. Jensen døde d. 29.11 og blev begravet d. 6.12.2012. han blev 84 år og gravede have samme dag, som han døde om aften. Det betyder, at jeg nu er den eneste, der kender historien om ærterne, og den eneste, der værner om dem. Jeg har talt med hans 3 børn Janne, Søren og Ole og sagt til dem, at de ikke må smide ærterne ud, for de er meget sjældne. De lovede at kigge efter dem, når de skal til at rydde op. Erik blev født i Ødis syd for Kolding. Han arbejde ved statsbanerne i mange år. Min morfar døde i januar 2000 og ville være blevet 100 år sidste år, hvis han havde levet endnu. Han blev født i Skovhytten i Nørreskoven i Vejle d. 16 marts 1911 som 3. yngst ud af 15 børn. Han var skovarbejder og senere arbejdsmand og fabriksarbejder. På et tidspunkt havde min morfar 3 kolonihaver på stribe på Engvasen sammen med min mormor Gerda. Det var hende der købte den første have derude under krigen, mens min morfar var tvangsudskrevet til at arbejde i Tyskland. Hun havde min oldefar Carl Gustav Rosenkvist med, da hun skulle skrive under, og blev spurgt; "Jamen Fru Petersen har de da arbejde?" Hvilke hun svarede" Ja!" til, hun var nemlig begyndt at gøre rent et par timer om ugen, dagen før.

Ærten bliver 2 meter høj, og den skal støttes af et ærtehegn. Det er en fantastisk god og sød ært, som ikke bliver melet og bitter, når den bliver stor. Planterne er kraftige og frodige og giver et stort udbytte. Ærterne modner over en lang periode.

(Historien er fra frøsamlernes database.)

  • Kommentarer(2)//fp.peww.dk/#post262